Ooit, lang geleden, kreeg ik een “middeleeuws” recept voor een dadeltaart in handen. Het is afkomstig van het Historisch Openluchtmuseum in Eindhoven. Nooit heb ik het ter plekke mogen proeven, maar ik ben er zelf mee aan de slag gegaan. Een leuk recept en je kan er veel mensen mee voorzien, want: super machtig. Een klein stukje bij de koffie volstaat. Nog fijner: voor de niet-zo-heel-fantastische-bakkers onder ons: makkelijk te maken en smaakvol resultaat!
- 450 gram dadels, ontpit en fijn gehakt
- 225 gram gezouten roomboter
- 3/4 koffiekopje suiker
- een pak Mariakoekjes (300 gram), verkruimeld
- 1 ei
- 1 koffiekopje walnoten, grof gehakt
- 1 koffiekopje geraspte kokos
- mespuntje gemalen kruidnagel (voorzichtig, dominant in smaak!)*
- een paar raspjes verse nootmuskaat*
- *= optioneel
Nodig: ronde springvorm, bekleed met bakpapier
Boter en suiker zachtjes in een pan verhitten tot het gesmolten is. Pan van het vuur halen en er een los geklopt ei door mengen ( dit moet snel gebeuren, anders stolt het ei te snel) De dadels toevoegen en de pan weer op het vuur zetten. Dit geheel een paar minuten verwarmen terwijl je regelmatig blijft roeren. Als het een brei wordt en het ei gestold is, voeg je de Mariakoekjes, walnoten en specerijen toe.
De massa verdelen in een springvorm, die bekleed is met bakpapier. Glad strijken en bestrooien met kokosrasp. Je taart is klaar! Laat een uurtje opstijven en verdeel in puntjes of blokjes.