Voorheen kocht ik ras el hanout altijd bij de marokkaanse supermarkt, maar nu wilde ik mijn harira (dé soep) helemaal from scratch maken. Dus ook de specerijenmix.
Ras el hanout is een vrije vertaling van “het beste van de markt”. Iedere familie maakt weer een eigen blend. Hieronder de versie zoals ik hem gemaakt heb. Het is goed voor een jampotje vol en je kan er ongeveer 35 liter harira mee kruiden…!
- 3 el chilivlokken (pul biber)
- 2 el (zoet) paprikapoeder
- 2 el gemalen korianderzaad
- 2 el komijnzaad
- 2 el komijnpoeder
- 1 el kaneel
- 1 el gemberpoeder
- 1 el zwarte peper
- 3 el kurkuma
- 1/2 tl kardemom (ongeveer 20 peulen, zaad eruit en fijn stampen)
- 1 el nootmuskaat
- 1/2 tl kruidnagelpoeder (let op: heel krachtig)
- 1 tl piment (ongeveer 20 bessen, fijnstampen)
Mengen en in een luchtdicht potje bewaren.