In de Aziatische supermarkt viel mijn oog op verse curryblaadjes. Bijna nergens te verkrijgen! Ik kon me herinneren dat ze toegevoegd worden aan rasam, een verwarmende Indiase soep. Al terugbladerend naar 23 januari 2015 kwam ik het recept van deze lekkere soep weer tegen. Het was een onderdeel van een workshop Indiaas koken. Ik heb het recept een beetje aangepast, verduidelijkt en vereenvoudigd.
Voor 2 personen:
- 1 el tamarinde pasta (uit een potje)
- +/- 1/2 tl zout
- 1 tl kerrie madras poeder
- 8 verse curryblaadjes
- 1/2 tl suiker
- snuf kurkuma
- handjevol vers korianderblad
- 1 tomaat
- 1 aardappel
- 100 gr gele splitlinzen
- 1/2 tl bruine mosterdzaadjes
- 1/2 tl komijnzaad
- gedroogde chili vlokken, naar smaak (1/4 tl gebruikt)
- neutrale olie of ghee
Kook een halve liter water en roer de tamarinde los, zet apart. Zet een pannetje water op en kook de splitlinzen in een klein kwartiertje gaar. Giet af en zet apart. Hak de tomaat in stukjes en fruit in een scheutje olie. Voeg zout, suiker, kerriepoeder, kurkuma en curryblaadjes toe en fruit kort mee. Giet het tamarinde-water erbij en verwarm zacht tot het pruttelt. Snijd een aardappel in kleine blokjes en voeg toe aan de soep. Laat, met het deksel op de pan, pruttelen tot de aardappel zacht is. Draai het vuur uit, voeg het korianderblad toe en laat staan. Verwarm in een ander pannetje een scheut olie en voeg mosterdzaad, komijn en chili vlokken toe. Verwarm op middelhoog vuur, tot de zaadjes beginnen te poffen en zet het vuur uit. Verdeel de linzen over 2 kommen, schenk de soep er over en verdeel de “gepofte” specerijen over de soep. Heet eten!