Met een paar ingrediënten en wat tijd, maak je van een paar sukadelappen een fijne stoof. Niks spannends, gewoon comfortabel en basic. Royaal voor 2 of normaal voor 3. Lekker met aardappelpuree of knapperig brood.
- 500 gr sukadelappen, in dobbelstenen
- Klontje boter, 20 gr
- 2 wortels
- 1 ui
- 1 el tomatenpuree
- 2 tomaten (ontveld, zonder zaad)
- 1 bouillonblokje, rund
- 350 ml heet water
- 150 ml rode wijn
- 4 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 el bloem
- Zout & peper, naar smaak
Smelt boter in een gietijzeren pan, bestrooi het vlees met bloem en bak het aan, tot het een beetje bruin is. Voeg ui toe en bak even mee. Tomatenpuree erdoor mengen en ook even meebakken. Let op, brandt snel aan! Grof gehakte tomaat erbij, omscheppen. Los het bouillonblokje op in het water en voeg toe. Vervolgens grove stukken wortel, wijn, laurier en kruidnagel erbij. Verwarm tot het zachtjes pruttelt, zet dan het vuur heel laag (eventueel een sudderplaatje gebruiken) en doe het deksel op de pan. Af en toe roeren en checken of het niet kookt. Afhankelijk van de malsheid/grootte van de stukjes vlees 2,5 á 3 uur laten sudderen.
Proef en kruid, voeg eventueel nog een scheutje balsamico azijn toe voor een wat meer uitgesproken smaak.
Dit recept leent zich goed om mee te variëren. Doe er wat tijm/rozemarijn/venkelzaad bij, vul met wat extra groenten (denk aan knolselderij/pastinaak) of maak hartig met gerookt paprikapoeder.