Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

bouillonblogje

Soep met duitse balletjes

Griesmeelballetjes, wellicht niet ieders favoriet, maar ik vind ze heerlijk! Deze soep deed me denken aan een soep die ik at in Oostenrijk, nadat we een enorme bergwandeling maakten. Moe en verregend in de berghut, die soep was hemels!

Voor 2 personen:

  • 35 gr roomboter, zacht
  • 1 groot ei
  • 90 gr griesmeel
  • Plukje verse tijm
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Snuf peper & zout
  • 1 liter groentebouillon (van blokje gemaakt)
  • 1 takje rozemarijn + takje tijm
  • 1 bosui
  • 1/2 rode puntpaprika
  • 1 kleine tomaat
  • 1/2 zoete aardappel
  • Takje bladselderij
  • Takje platte peterselie

Zet de pan bouillon op het vuur en breng tegen de kook aan. Voeg tijm en rozemarijn toe. Deze kan je evt opbinden, als je geen losse naaldjes in je soep wilt. Ondertussen prak je de boter met een vork, meng het ei + het griesmeel erdoor. Op smaak brengen met peper & zout, nootmuskaat en tijm. Maak met je (natte) handen balletjes ter grootte van een grote knikker (ze hoeven niet perfect te zijn!) Losjes vormen en niet te stevig aandrukken, anders blijven ze te hard. Laat de balletjes één voor één in de bouillon vallen en zet het vuur laag. Roer af en toe voorzichtig in de pan. Snijd bosui, paprika en zoete aardappel in dunne stukjes, verdeel het tomaatje in 4 partjes. Voeg toe als de balletjes al 15 minuten in de bouillon liggen te garen. Deksel op de pan en nogmaals 10 tot 15 minuten laten trekken. Test of de balletjes klaar zijn door er één doormidden te snijden. Ze moeten zacht zijn, niet meer aan de droge kant. Snijd peterselie en selderij fijn en voeg de laatste minuut toe aan de soep. Nog een extra draai met de pepermolen is lekker!

Let op: maak de balletjes niet te groot, want dan garen ze minder goed.

Advertentie

Blog op WordPress.com.