Als je meerdere eters hebt, is dit een makkelijk en lekker bijgerecht. De roomboter zorgt voor een volle smaak en met de specerijen kan je variëren. De basmatikorrels worden lang en fluweelzacht, de hoekjes van de ovenschotel bakken knapperig aan. Belangrijk: bereid dit gerecht in een metalen vorm, dan wordt de warmte gelijkmatig verspreid. Ik gebruik een braadslede (met anti aanbaklaag) van +/- 20 x 30 cm. Ik gebruik altijd de basmatirijst van het merk Tilda. Iets duurder, maar lekker!
Bijgerecht voor ongeveer 8 personen:
- 500 gr basmatirijst
- 50 gr roomboter
- 1/2 tl zeezout
- 2 kaneelstokjes
- 5 kruidnagels
- 900 ml kokend water
Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de rijst in de braadslede. Verdeel de roomboter in klontjes over de rijst, samen met het zout en de specerijen. Schenk het kokende water erover en dek meteen af met aluminiumfolie. Zet de schaal in het midden van de oven en na een half uur is je rijst klaar.
Een paar anijs sterren, kardemompeulen of een theelepeltje vadouvan erbij is ook smaakvol. Deze doe je tegelijk met de kaneelstokken en kruidnagels bij de rijst.