Dit recept is een aanpassing op een recept van Rukmini Iyer. Mooie kleur, diepe smaak! Mung dal zijn kleine, gele, gedroogde mungboontjes. Het originele recept maakt gebruik van rode linzen.
Voor 2 personen:
- 1 ui
- 250 gr rode bieten (rauw)
- 2 wortels, normale grootte
- 1 dikke aardappel
- 100 gram mung dal
- dobbelsteentje verse gember, fijngeraspt
- 200 ml kokosmelk
- 400 ml water
- 6 curryblaadjes
- 1 el korianderzaad, in de vijzel fijn gemaakt
- 1 tl komijnzaad
- 1/2 tl komijnpoeder
- snuf kurkuma
- rode chilipeper, gesneden (naar smaak)
- +/- een halve tl zout (proeven!)
- neutrale olie of ghee
- sap van een halve limoen
Fruit het komijnzaad kort in de olie en voeg de gesneden ui toe. Bak een minuut of 10. Rasp in de tussentijd de helft van de biet en de helft van de wortel grof (de andere helft in niet té kleine stukjes). Voeg de geraspte groenten en alle specerijen (inclusief chilipeper & gember) toe en bak een paar minuten. Was de mungbonen en voeg toe, samen met het water en de rest van de biet en wortel. Deksel op de pan en 30 minuten zacht laten pruttelen (af en toe omroeren) Vervolgens de kokosmelk erbij en de aardappelblokjes. Voeg nu ook een deel van het zout toe. Wederom deksel erop en weer ongeveer 30 minuten laten pruttelen. Let op dat het niet aanbrandt! Voeg eventueel een scheutje water toe. Proeven of alles gaar is en op smaak brengen met limoensap en eventueel wat meer zout.
Ik garneer de dal met verse koriander en cashewnoten en eet er pappadums bij.